موبایل و سایر وسایل الکترونیکی محل تجمع آلودگی و میکروباند و باید مرتب تمیز و ضدعفونی شوند؛ ولی نمیتوانیم این وسایل را بهراحتی با آب و صابون بشوییم. برای جلوگیری از آسیبدیدگی آنها یا حوادث ناشی از رعایتنکردن نکات ایمنی، باید مواردی را رعایت کنیم.
چرا باید موبایل و وسایل الکترونیکی را ضدعفونی کنیم؟
وسایل الکترونیکی گردوغبار و آلودگی را به خود جذب میکنند و تمیزکردنشان کار سادهای نیست. این وسایل معمولا به محلی برای تجمع ویروسها و باکتریها تبدیل شوند و موجب ابتلا به بیماریهایی مانند گلودرد استرپتوکوکی، عفونت گوش، آنفولانزای معده (Stomach Flu)، ذاتالریه و بیماریهای تنفسیِ ناشی از ویروس کرونا میشوند. البته نباید نگران شوید و مواد ضدعفونی را روی تمام وسایل الکترونیکی خود اسپری کنید!
پژوهشها نشان میدهد موبایل میزبان ویروسها و باکتریهاست. در سال ۲۰۱۷، در بررسیای روی ۲۷ موبایل متعلق به نوجوانان، مشخص شد صفحهنمایش این گوشیها میزبان ویروسها و باکتریهای زیادی مانند اشریشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس، استرپتوکوک و سایر میکروبهای مضرند. بهگفته متخصصان، باید دستکم ۲ بار در هفته موبایلمان را کاملا تمیز و ضدعفونی کنیم.
بعضی از متخصصان بهداشت نیز توصیه میکنند برای جلوگیری از انتشار باکتریها و ویروسها دستکم یک بار در روز گوشیمان را تمیز کنیم.
مدتزمان زندهماندن ویروسها
گرچه موبایل عامل اصلی انتقال بیماری نیست، بعضی از ویروسها میتوانند بیشتر از زمانی که تصور میکنیم در محیط باقی بمانند. دکتر چارلز گربا (Charles Gerba)، استاد اپیدمیولوژی و آمار زیستی در گروه علوم محیطی دانشگاه آریزونا، میگوید ویروسها میتوانند از چند ساعت تا چند هفته روی سطوح سخت باقی بمانند. او میگوید:
بیشتر ویروسهای سرماخوردگی و آنفولانزا، بسته به دما و رطوبت محیط، میتوانند از چند ساعت تا ۹ روز زنده بمانند. نوروویروس نیز میتواند تا ۴ هفته روی سطوح زنده بماند.
در طول سال گذشته، دانشمندان روی مدت زندهماندن ویروس کرونای جدید روی سطوح کار کردند. در شرایط مناسب، ویروس کرونا میتواند تا ۴ روز روی صفحهنمایش لمسی زنده بماند. پلاستیک و فلز موجود در پوشش خارجی یا قاب گوشی نیز میتوانند تا ۷ روز این ویروس را روی خود نگه دارند. بهگفته دکتر گربا، ویروسها و باکتریها میتوانند از گوشی به دستها و از دستها به سطوح دیگر در خانه یا اداره منتقل شوند.
نکات مهم قبل از تمیز کردن وسایل الکترونیکی
مواد پاککننده یا آب را مستقیم روی وسایل الکترونیکی اسپری نکنید؛
پیش از تمیزکردن وسایل الکترونیکی، دفترچه راهنمای دستگاهتان را مطالعه کنید؛
پیش از تمیزکردن وسایل الکترونیکی، آنها را از منبع برق جدا کنید یا باتری آنها را خارج کنید؛
بههیچوجه از شویندههای قوی مانند سفیدکننده استفاده نکنید، از واردکردن رطوبت به منافذ پرهیز کنید و در مصرف مواد پاککننده زیادهروی نکنید؛
برای تمیزکردن وسایل الکترونیکی از دستمال میکروفایبر استفاده کنید، زیرا الیاف آن برای بهدامانداختن آلودگیها سطح بیشتری دارد و چربی را بهخوبی جذب میکند؛
بهتر است برای پاککردن لکهها و اثرانگشتها، از دستمال میکروفایبر بدون پرزی مانند دستمال عینک استفاده کنید. از دستمال یا حوله کاغذی استفاده نکنید، زیرا پرز آن موجب خراشیدگی پوشش محافظ صفحهنمایش میشود؛
از یک دستمال دو بار استفاده نکنید. دستمالهای آلوده را مرتب بشویید تا از تجمع مجدد گردوغبار روی سطوح و گسترش میکروبها جلوگیری کنید. برای تمیزکردن دستمال آن را با آب و صابون بشویید یا چند دقیقه در آب جوش قرار دهید؛
برای تمیزکردن وسایل الکترونیکی، از الکل ایزوپروپیل ۷۰ درصد استفاده کنید. اگر الکل ایزوپروپیل ۹۹ درصد دارید، میتوانید با مخلوطکردن آب مقطر با الکل، محلولی شامل ۷۰ درصد الکل و ۳۰ درصد آب تهیه کنید و آن را داخل بطری اسپری بریزید.
تمیز کردن موبایل و تبلت
گوشیهای موبایل و تبلتها پوششی چربیگریز دارند که موجب میشود اثرانگشت چرب روی صفحه باقی نماند. در زمان تمیزکردن این وسایل ممکن است که این پوشش آسیب ببیند. به همین دلیل، تولیدکنندگان توصیه میکنند این وسایل را با آب مقطر و دستمال میکروفایبر نرم تمیز کنیم. بهعلاوه، برای تمیزکردن درزهایی مانند لبههای صفحهنمایش و اطراف دکمهها، از گوشپاککن استفاده کنیم.
برای آلودگیهای جمعشده در محل اتصال بدنه گوشی با صفحهنمایش و سایر قسمتهای تنگ میتوانید از مسواکی خشک استفاده کنید. با استفاده از مسواک میتوانید بدون آب، بیشتر جرمها و آلودگیها را خارج کنید.
قاب موبایل را بردارید و دستگاه را خاموش کنید؛
الکل را روی دستمال میکروفایبر اسپری کنید و گوشی یا تبلت را کاملا پاک کنید؛
پیش از اینکه دوباره گوشی را در قاب قرار دهید، قاب را با الکل و دستمال تمیز کنید و صبر کنید کاملا خشک شود؛
برای تمیزکردن قاب گوشی یا تبلت از پاککنندههای قویتری استفاده کنید؛ زیرا بیشتر قابها از پلاستیک محکم و بادوام ساخته شدهاند؛
در پایان، دستهایتان را بشویید (وگرنه تمام کارهایی که انجام دادهاید بیهوده خواهد بود).
اگر نگران صفحهنمایش هستید، از محافظ صفحهنمایش استفاده کنید تا از آسیبدیدگی صفحه گوشی یا تبلت جلوگیری کنید. اگر محافظ صفحه آسیب ببیند، بهراحتی میتوانید آن را جایگزین کنید و گوشی یا تبلت آسیبی نمیبیند. اگر الکل یا مواد ضدعفونیکننده ندارید، میتوانید از مخلوط آب و صابون ملایم استفاده کنید. آب و صابون بهاندازه مواد ضدعفونیکننده مؤثر نیست، ولی موجب کاهش میکروبهای موجود روی گوشی میشود.
تمیز کردن لپتاپ
لپتاپ را وارونه کنید و بهآرامی تکان دهید تا خردهریزهها خارج شوند. سپس با اسپری تمیزکننده یا فشار هوا، گردوغبار صفحهکلید، ورودیها، درزها و شیارها را تمیز کنید. بررسی کنید لپتاپ به برق متصل نباشد و در صورت امکان، باتری آن را نیز خارج کنید. دستمال میکروفایبر را کمی مرطوب کنید و تمام سطوح پلاستیکی یا فلزی را پاک کنید.
برای تمیزکردن السیدی از اسپریهای تمیزکننده مخصوص صفحهنمایش و دستمال میکروفایبر استفاده کنید تا رگهای روی صفحهنمایش ایجاد نشود. برای صفحهنمایش لمسی از آب یا محلول تمیزکننده عینک و دستمال میکروفایبر استفاده کنید. در پایان نیز با استفاده از الکل و دستمال میکروفایبر صفحهکلید را پاک کنید.
تمیز کردن کامپیوتر رومیزی
برای تمیزکردن مانیتور نباید از شیشهپاککن استفاده کنید. اگر صفحهنمایش مانیتور شما السیدی است، از دستمال میکروفایبر مرطوبشده با آب مقطر یا پاککننده صفحهنمایش استفاده کنید و اگر لمسی است، برای مرطوبکردن دستمال میکروفایبر و پاککردن لکهها فقط از آب یا محلول تمیزکننده عینک استفاده کنید.
برای پاککردن پشت مانیتور و حاشیه اطراف صفحهنمایش، مقداری شیشهپاککن یا آب را روی دستمال اسپری کنید. درمورد کیس رایانه نیز همین کار را انجام دهید و روی میز را نیز پاک کنید. تمام سطوح را با دستمالی پاک کنید که با آب، مواد پاککننده معمولی یا الکل ایزوپروپیل مرطوب شده باشد.
معمولا داخل صفحهکلید خردهریزههایی وجود دارد. صفحهکلید را بالای سطل آشغال تکان دهید و با اسپری تمیزکننده با هوای فشرده، بقایای خردهریزههای موجود در اطراف و زیر دکمههای صفحهکلید را خارج کنید. سپس با دستمال مرطوب دکمههای صفحهکلید را پاک کنید. برای تمیزکردن داخل شیارها، از گوشپاککن استفاده کنید. اگر صفحهکلید بسیار کثیف است، دستمال و گوشپاککن را به الکل آغشته کنید.
سخن پایانی
نکات و ملاحظات مربوط به ضدعفونی کردن موبایل و سایر وسایل الکترونیکی را بیان کردیم. مهمترین نکاتی که باید در نظر داشته باشید اسپرینکردن آب و الکل روی وسایل الکترونیکی و ازبرقکشیدن آنها یا خارجکردن باتریها پیش از شروع کار است. اگر نکات و توصیههای دیگری نیز وجود دارد که در اینجا بیان نشده یا تجربه خاصی در این زمینه دارید، در بخش «ارسال دیدگاه» میتوانید آن را با ما و سایر دوستان در میان بگذارید